Ο Σύλλογος

Το Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο Ερμιόνης (Ι.Λ.Μ.Ε.) είναι Σωματείο μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα και ιδρύθηκε το 1999 από Ερμιονίτες και φίλους της Ερμιόνης. Μέλη του Σωματείου είναι μόνιμοι ή μη κάτοικοι της Ερμιόνης, καθώς και πρόσωπα εκτός Ερμιόνης με ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το Ι.Λ.Μ.Ε. και τους σκοπούς του, τα οποία από τη θέση τους και με την πείρα τους μπορούν να προσφέρουν καλές υπηρεσίες στην πραγματοποίηση των σκοπών του Σωματείου.

Σκοπός του Σωματείου είναι η με οποιεσδήποτε ενέργειες και νόμιμα μέσα εξεύρεση μέσων, ανάπτυξη τρόπων και εξασφάλιση πόρων:

α) για την συγκέντρωση και καταγραφή ιστορικού και λαογραφικού υλικού συνδεδεμένο με την ευρύτερη περιοχή της Ερμιόνης,

β) για τον εξοπλισμό με τα κατάλληλα μέσα εποπτικής έκθεσης και προβολής του ανωτέρω υλικού και

γ) για την λειτουργία με τον καταλληλότερο τρόπο και σύμφωνα με τις σύγχρονες μουσειολογικές αντιλήψεις του Ι.Λ.Μ.Ε. στην ανοικοδομηθείσα εκ βάθρων και πλήρως αποκατασταθείσα το 1998 ιστορική οικία «Βουλευτικό» πλησίον του Ιερού Ναού των Ταξιαρχών Ερμιόνης, την οποία οικία άρχισε τις τακτικές της συνεδριάσεις η Γ΄ Εθνοσυνέλευση των Ελλήνων το 1827.

Τελικός σκοπός του Σωματείου είναι η καλύτερη δυνατή αξιοποίηση του ιστορικού κτηρίου «Βουλευτικό» ως Εκθεσιακού Κέντρου τοπικής ιστορίας και λαογραφικού πλούτου και η διοργάνωση στους χώρους του μορφωτικών εκδηλώσεων συνδεομένων με τον χαρακτήρα και τους εκθεσιακούς σκοπούς του.

Το Ι.Λ.Μ.Ε. μεριμνά συνεχώς, από το 2000, για την οικία «Βουλευτικό» που στεγάζει λαογραφική και ιστορική συλλογή και για την ευπρεπή και καλαίσθητη εμφάνιση του ιστορικού κτηρίου.

Σ’ αυτό τον χώρο οι επισκέπτες ενημερώνονται για τις εργασίες και τις τότε αποφάσεις των σεβαστών  πληρεξουσίων, την αγωνία και τις προσπάθειές τους να επιτευχθεί η ενότητα και να οδηγηθούν μονιασμένοι πλέον στην Τροιζήνα.

Επίσης εκεί και οι μαθητές των σχολείων με εκπαιδευτικά προγράμματα αναπλάθουν την ένδοξη και τραγική  εκείνη εποχή και τιμούν τους αγώνες των αγωνιστών της νεότερης Ιστορίας.