Ιστορικός περίπατος στο Μπίστι

Τα έξι τελευταία χρόνια κάθε Αύγουστο το Ι.Λ.Μ.Ε. οργανώνει ιστορικούς περιπάτους στο Μπίστι.

Το Σάββατο, 8-8-2016, πραγματοποιήθηκε ο έκτος «ιστορικός περίπατος» στο Μπίστι, το κατά Παυσανία «Ποσείδαιον».

peripatos_1_9-7-12Η συνάντηση έγινε στη «σκάβιζα ε Γαλιότη» δηλαδή στη σκάλα του Γαλάτη, λίγο πριν τη βόρεια είσοδο του Μπιστιού, όπου ο αμφιλεγόμενος φιλικός Νικόλαος Γαλάτης δολοφονήθηκε το 1819 από το φίλο του Πάνο Δημητρόπουλο. Η εντολή δόθηκε από την ηγεσία της Φιλικής Εταιρείας υπό το κράτος του φόβου αποκάλυψης του μυστικού της οργάνωσης από την πληθωρική αλλά παρορμητική προσωπικότητα του Ιθακήσιου φιλικού.

peripatos_2_6-8-16Το αρχαίο τείχος του Μπιστιού σε πολλά σημεία του οποίου αντί χαλικιού έχουν χρησιμοποιηθεί κελύφη πορφύρας και τα λείψανα του ενετικού τείχους με τους ισχυρούς πύργους του, που λεηλάτησε και κατεδάφισε ο Αββάς Fourmont το 1729, αποτέλεσαν την πρώτη αναφορά της ξενάγησης.

peripatos_3_9-7-12Το εσωτερικό δρομάκι του Μπιστιού, οριοθετημένο με πέτρες με εμφανή τα σημεία, που άφησαν οι ρόδες των κάρων του παρελθόντος, οδήγησαν και εμάς στην πλατεία του Μπιστιού. Ξαπλωμένα εκεί κείτονται τα ερείπια του αρχαίου δωρικού ναού αφιερωμένου στον Ποσειδώνα ή στην Αθηνά, όπως τα αποκάλυψε η αρχαιολογική σκαπάνη του Φιλαδελφέα, του μοναδικού αρχαιολόγου ο οποίος ανέσκαψε το Μπίστι το 1908. Η προσθήκη αργότερα του βυζαντινού ναού στο ίδιο σημείο έχει αφήσει και αυτή τα αρχαιολογικά χνάρια της.

peripatos_4_97-12Ο ιστορικός μοναχικός μύλος των Μητσαίων, που στέκει αγέρωχος με τις πολεμίστρες του, που δεν άλεθε μόνο στάρι αλλά λειτουργούσε και ως παρατηρητήριο της πειρατικής δράσης της περιοχής, η σπηλιά της Βιτόριζας, του κακού στοιχειού και των θρύλων, η ιστορία της πορφύρας, η παραγωγή της πορφυροβαφής, τα πορφυροβαφεία καθώς και οι στέρνες με τα ανοικτά στόμια, αξιοποιήθηκαν επαρκώς από την ξενάγηση.

Η πρώην Πρόεδρος του Ι.Λ.Μ.Ε. Ήρα Φραγκούλη, φιλόλογος, με γνώση και παραστατικότητα πραγματοποιεί κάθε χρόνο την ξενάγηση του Μπιστιού.

Τα αρχαιοελληνικά αλλά και μεταγενέστερα ερείπια του Μπιστιού, αγέρωχα μνημεία ομορφιάς και αρμονίας, μάρτυρες του πολιτιστικού παρελθόντος και της ιστορίας μας, προκαλούν όλους τους Ερμιονίτες και δημιουργούν κίνητρο για μελέτη της τοπικής κληρονομιάς και ιστορίας μας.

Τίνα Αντωνοπούλου – Δημαράκη