
Σε μια λαμπρή τελετή απονεμήθηκαν από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας κα Κατερίνα Σακελλαροπούλου τα Βραβεία Πολιτισμού «Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη» την Κυριακή 12 Σεπτεμβρίου 2021 στο προαύλιο του Κοινοτικού Καταστήματος Ερμιόνης.
Τα βραβεία απονεμήθηκαν ως εξής:
- Στην Πρώτη Κυρία της Κυπριακής Δημοκρατίας κα Άντρη Αναστασιάδη, η οποία έλαβε Ειδική Τιμητική Διάκριση Αλληλεγγύης ανάμεσα στους Λαούς.
- Στον Ομότιμο Καθηγητή της Νεοελληνικής και Βυζαντινής Ιστορίας, Γλώσσας και Λογοτεχνίας του King’s College London κ. Roderick Beaton, για την προβολή του ελληνικού πολιτισμού στο εξωτερικό.
- Στην Πρύτανη και Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών κα Ελένη Αρβελέρ, για τη συμβολή της στην ανάδειξη της ελληνικής ιστορίας.
- Στην Διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης – Μουσείου Αλέξανδρου Σούτσου κα Μαρίνα Λαμπράκη Πλάκα, για την προσφορά της στον χώρο του πολιτισμού και των τεχνών.
- Στο Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο Ερμιόνης για την προσφορά του στον πολιτισμό της Αργολίδας. Το βραβείο παρέλαβε η Πρόεδρος του Μουσείου κα Τίνα Αντωνοπούλου.

Στην αντιφώνησή της η κα Αντωνοπούλου αναφέρθηκε κατ’ αρχήν στην ευεργέτιδα της Ερμιόνης κα Μαριάννα Βαρδινογιάννη, η οποία με τα συγκεκριμένα βραβεία πολιτισμού που έχει θεσπίσει στηρίζει το συλλογικό οικοδόμημα του πολιτισμού και όχι μόνο σε τοπικό επίπεδο.

Αναφέρθηκε στα Μουσεία, τα οποία εκτός από χώροι πολιτισμού είναι και φορείς πολιτισμού και μίλησε για το ερμιονίτικο αρχοντικό σπίτι του 18ου αιώνα (οικία Οικονόμου) το οποίο στέγασε την Γ΄ Εθνοσυνέλευση από 18 Ιανουαρίου μέχρι 17 Μαρτίου 1827.
Στη συνέχεια έκανε περιληπτική αναφορά των παραστατών του Έθνους που συνωστίστηκαν στην ιστορική οικία για να διεκπεραιώσουν τις εργασίες της Γ΄ Εθνοσυνέλευσης στην Ερμιόνη, όπως πιστοποιούν τα ιστορικά έγγραφα καθώς επίσης και για τη συμφιλίωση που σφυρηλατήθηκε μεταξύ των Ελλήνων μετά και από τις πιέσεις Χάμιλτον και Κάνιγκ.
Απέδωσε ευγνωμοσύνη σε πρόσωπα και φορείς που συνέβαλαν στην αναστήλωση της σχεδόν ερειπωμένης οικίας ενώ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο έργο της πρώτης Προέδρου του ΙΛΜΕ κας Ήρας Φραγκούλη.
Ανέφερε επίσης ότι το σημερινό Μουσείο καθίσταται κέντρο αλληλεπίδρασης, ζωντανό, ένα κύτταρο πολιτισμού, γεγονός το οποίο επιτυγχάνεται με την οργάνωση ιστορικών και λαογραφικών εκδηλώσεων, διαλέξεων, θεατρικών δρώμενων και εκπαιδευτικών προγραμμάτων.
Τόνισε ότι το βραβείο πολιτισμού που παρέλαβε η ίδια αγκαλιάζει όλους, όσοι προσέφεραν στο παρελθόν τη φροντίδα τους, την εργασία τους, τις χορηγίες τους τόσο για την αναστήλωση της οικίας όσο και για το στήσιμο του Μουσείου. Επίσης αγκαλιάζει όλους, όσοι σήμερα συνεισφέρουν στη σύγχρονη λειτουργία, αλλά και την ιστορική και λαογραφική προσφορά του Μουσείου.
Τέλος μίλησε για τα ιδανικά που κληροδότησε η Ελληνική Επανάσταση, τα οποία πρέπει να τα διαφυλάξουμε, όπως μας προέτρεψε ο Πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης στην Ερμιόνη στη διακήρυξή του στις 11 Φεβρουαρίου 1827 λέγοντας: «Αγωνίσθητε τον ιερόν των δικαίων σας αγώνα και, όσον αλγεινά είναι τα παθήματά σας, τόσον λαμπρότερος στέφανος πλέκεται, διά να στεφανώση τας κεφαλάς σας.»
Τίνα Αντωνοπούλου

