Το Ι.Λ.Μ.Ε.

%ce%bb%ce%bf%ce%b3%ce%bf%cf%84%cf%85%cf%80%ce%bf%cf%82-%ce%b9%ce%bb%ce%bc%ce%b5Το Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο Ερμιόνης (Ι.Λ.Μ.Ε.) είναι Σωματείο μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα και ιδρύθηκε το 1999 από Ερμιονίτες και φίλους της Ερμιόνης. Μέλη του Σωματείου είναι μόνιμοι ή μη κάτοικοι της Ερμιόνης, καθώς και πρόσωπα εκτός Ερμιόνης με ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το Ι.Λ.Μ.Ε. και τους σκοπούς του, τα οποία από τη θέση τους και με την πείρα τους μπορούν να προσφέρουν καλές υπηρεσίες στην πραγματοποίηση των σκοπών του Σωματείου.

Σκοπός του Σωματείου είναι η με οποιεσδήποτε ενέργειες και νόμιμα μέσα εξεύρεση μέσων, ανάπτυξη τρόπων και εξασφάλιση πόρων:

α) για την συγκέντρωση και καταγραφή ιστορικού και λαογραφικού υλικού συνδεδεμένο με την ευρύτερη περιοχή της Ερμιόνης,

β) για τον εξοπλισμό με τα κατάλληλα μέσα εποπτικής έκθεσης και προβολής του ανωτέρω υλικού και

γ) για την λειτουργία με τον καταλληλότερο τρόπο και σύμφωνα με τις σύγχρονες μουσειολογικές αντιλήψεις του Ι.Λ.Μ.Ε. στην ανοικοδομηθείσα εκ βάθρων και πλήρως αποκατασταθείσα το 1998 ιστορική οικία «Βουλευτικό» πλησίον του Ιερού Ναού των Ταξιαρχών Ερμιόνης, στην οποία οικία πραγματοποιήθηκαν προκαταρκτικές και τακτικές συνεδριάσεις της Γ΄ Εθνοσυνέλευσης «κατ’ επανάληψη» από 18 Ιανουαρίου 1827 μέχρι 17 Μαρτίου 1827.

Τελικός σκοπός του Σωματείου είναι η καλύτερη δυνατή αξιοποίηση του ιστορικού κτηρίου «Βουλευτικό» ως Εκθεσιακού Κέντρου τοπικής ιστορίας και λαογραφικού πλούτου και η διοργάνωση στους χώρους του μορφωτικών εκδηλώσεων συνδεομένων με τον χαρακτήρα και τους εκθεσιακούς σκοπούς του.

Το Ι.Λ.Μ.Ε. μεριμνά συνεχώς, από το 2000, για το Βουλευτικό οίκημα που στεγάζει λαογραφική και ιστορική συλλογή και για την ευπρεπή και καλαίσθητη εμφάνιση του ιστορικού κτηρίου.

Σ’ αυτό τον χώρο οι επισκέπτες ενημερώνονται για τις εργασίες και τις τότε αποφάσεις των σεβαστών  πληρεξουσίων, την αγωνία και τις προσπάθειές τους να επιτευχθεί η ενότητα και να οδηγηθούν μονιασμένοι πλέον στην Τροιζήνα.

Επίσης εκεί και οι μαθητές των σχολείων με εκπαιδευτικά προγράμματα αναπλάθουν την ένδοξη και τραγική  εκείνη εποχή και τιμούν τους αγώνες των αγωνιστών της νεότερης Ιστορίας.

Το Δ.Σ. του ΙΛΜΕ της περιόδου 2022 – 2025:

Τα τακτικά μέλη του νεοεκλεγέντος από τις αρχαιρεσίες στις 10 Ιουλίου 2022 Διοικητικού Συμβουλίου του Ι.Λ.Μ.Ε. συνήλθαν στην πρώτη τακτική τους συνεδρίαση στις 18 Ιουλίου 2022 και συγκροτήθηκαν σε σώμα ως εξής:

  1. Πρόεδρος:               Αντωνοπούλου Τίνα
  2. Αντιπρόεδρος:        Χατζηζήση – Σκούρτη Κατερίνα
  3. Γεν. Γραμματέας:   Σιάνα – Τζιέρη Γεωργία
  4. Ταμίας:                     Παπαγεωργίου Άννα
  5. Μέλος:                      Βλάσση – Δημαράκη Ελένη
  6. Μέλος:                      Ζερβού Θέλξη*
  7. Μέλος:                      Τράκη Ελένη*

*Ορίστηκαν από το ΔΣ του Ερμιονικού Συνδέσμου σύμφωνα με το άρθρο 4 του καταστατικού του ΙΛΜΕ.

Αναπληρωματικά μέλη:

 1.  Παπακυριακού Μιχάλης

 2.  Μοιράγια Δήμητρα

Για την Εξελεγκτική Επιτροπή εξελέγησαν:

  1. Φασιλής Γεώργιος
  2. Μπακατσή – Βόντα Μαρία