Δραστηριότητες του ΙΛΜΕ από 1 Σεπτ. 2018 έως 31 Αυγ. 2019

Ενημέρωση των μελών και φίλων του Ι.Λ.Μ.Ε. για τις δραστηριότητες του Μουσείου από  1 Σεπτεμβρίου 2018 έως 31 Αυγούστου 2019

1. Νοέμβριος 2018. Ξεκίνησε η συνεργασία ΘΟΕ και ΙΛΜΕ για το ανέβασμα του θεατρικού έργου του Σπύρου Ευαγγελάτου «Νικόλαος Γαλάτης». Η προετοιμασία (πρόβες, σκηνικά, κοστούμια κλπ) του θεατρικού έργου συνεχίστηκε μέχρι τον Μάρτιο 2019, μήνα κατά τον οποίο δόθηκαν δύο παραστάσεις.

2. Τετάρτη 12 Δεκεμβρίου 2018. Επίσκεψη και ξενάγηση των μαθητών της Γ΄ τάξης του Λυκείου Ερμιόνης στο Μουσείο.

3. Δευτέρα 18 Μαρτίου 2019. Εκπαιδευτικό πρόγραμμα στο Μουσείο για τους μαθητές του 2ου Νηπιαγωγείου Ερμιόνης με θέμα «Γνωρίζω τους ήρωες του 21». Υπεύθυνη του προγράμματος η Ελένη Βλάσση – Δημαράκη με τη συνεργασία της Κατερίνας Σκούρτη.

4. Σάββατο 23 Μαρτίου 2019. Θεατρική παράσταση «Νικόλαος Γαλάτης» στο Πνευματικό Κέντρο Ερμιόνης (κτήριο Συγγρού).

Η φετινή επέτειος για την Γ΄ Εθνοσυνέλευση 1827 ήταν αφιερωμένη στο μέλος της Φιλικής Εταιρείας Νικόλαο Γαλάτη, εξ αφορμής του γεγονότος ότι συμπληρώθηκαν 200 χρόνια από τη δολοφονία του στην Ερμιόνη, το 1819.

Το θεατρικό έργο «Νικόλαος Γαλάτης», του Σπύρου Ευαγγελάτου, διασκευάστηκε από την Τίνα Αντωνοπούλου, πρόεδρο του ΙΛΜΕ και σκηνοθετήθηκε από τον Δημήτρη Σίδερη, πρόεδρο του ΘΟΕ.

Έλαβαν μέρος οι ερασιτέχνες ηθοποιοί: Δαγρές Παύλος, Δερματάς Παναγιώτης, Δημαράκης Γιώργος, Λεβέντης Γιώργος, Πάτσιος Θανάσης, Πεντεδέκας Κώστας, Σαρδελή Ηρώ, Σπανός Χρήστος, Τσίρνα Χρύσα και οι μαθητές Μπαλαμπάνης Άγγελος, Παπαμιχαήλ Παναγιώτης και Σκούρτης Μανόλης. 

Αφηγήτρια η Τίνα Αντωνοπούλου. Στην απαγγελία του ποιήματος του ερμιονίτη συγγραφέα και σκηνοθέτη Τάκη Σπετσιώτη «Νικόλαος Γαλάτης», η Κατερίνα Σκούρτη.

Για το ανέβασμα της παράστασης συνεργάστηκαν επίσης ο Δήμος Ερμιονίδας καθώς και το Γυμνάσιο και Λύκειο Ερμιόνης.

5. Κυριακή 24 Μαρτίου 2019. Συμμετοχή του ΙΛΜΕ στις εορταστικές εκδηλώσεις του Δήμου Ερμιονίδας για την επέτειο της Γ΄ Εθνοσυνέλευσης 1827, μέρος της οποίας διεξήχθη στην Ερμιόνη. Το ΙΛΜΕ παρέμεινε ανοιχτό όλη την ημέρα και η πρόεδρός του ξενάγησε τους επίσημους προσκεκλημένους του Δήμου καθώς και  τους πολίτες, οι οποίοι επισκέφθηκαν το Μουσείο.

6. Δευτέρα 25 Μαρτίου 2019. Δόθηκε δεύτερη παράσταση του θεατρικού έργου «Νικόλαος Γαλάτης» στο Πνευματικό Κέντρο Ερμιόνης.

     Τις δύο παραστάσεις του έργου παρακολούθησαν πάνω από 300 θεατές, οι οποίοι εκφράστηκαν με εξόχως επαινετικά σχόλια για την όλη παράσταση.

     Το έργο έδωσε την ευκαιρία στους θεατές, με τη δύναμη που ασκεί το θέατρο, να κατανοήσουν τα ιστορικά και πολιτικά γεγονότα της εποχής και να παρακολουθήσουν τις δραματικές συγκρούσεις προσώπων και την τραγικότητα των καταστάσεων, που οδήγησαν στο άδοξο τέλος του αμφιλεγόμενου φιλικού στην Ερμιόνη.

7. Παρασκευή 29 Μαρτίου 2019. Η τηλεόραση της Βουλής πρόβαλε το 2ο επεισόδιο του εξαιρετικής ποιότητας ιστορικού ντοκιμαντέρ με τίτλο «Δημοκρατία κέκληται». Μέρος του 2ου επεισοδίου ήταν αφιερωμένο στα γεγονότα της Γ΄ Εθνοσυνέλευσης 1827 στην Ερμιόνη. Παρουσιάστηκαν πλάνα από το Μουσείο. Μεταξύ άλλων ιστορικών προσώπων που μίλησαν για τα γεγονότα της εποχής, ιστορικές αναφορές έκανε και η πρόεδρος του ΙΛΜΕ.

8. Παρασκευή 5 Απριλίου 2019. Επίσκεψη στο Μουσείο και ξενάγηση μαθητών της Γ΄ τάξης Γυμνασίου και Α΄ τάξης Λυκείου Ελαφονήσου.

9. Πέμπτη 16 Μαΐου 2019. Εκπαιδευτικό πρόγραμμα στο Μουσείο με τίτλο «Ο τσαγκάρης στην Ερμιόνη» στο πλαίσιο ευρύτερης ενότητας των επαγγελμάτων που χάνονται. Το πρόγραμμα παρακολούθησαν οι μαθητές της Β΄ τάξης του Δημοτικού Σχολείου Ερμιόνης. Το πρόγραμμα σχεδίασε και παρουσίασε η Κατερίνα Σκούρτη, γραμματέας του ΙΛΜΕ.

10. Δευτέρα 20 Μαΐου 2019. Επανάληψη του προγράμματος «Ο τσαγκάρης στην Ερμιόνη», το οποίο παρακολούθησαν οι μαθητές της Γ΄ τάξης του Δημοτικού Σχολείου Ερμιόνης.

11. Δευτέρα 10 Ιουνίου 2019. Εκπαιδευτικό πρόγραμμα στο Μουσείο με τίτλο «Η πολιτιστική κληρονομιά που άφησε στην Ερμιόνη η Ρωμαιοκρατία και το Βυζάντιο». Το παρακολούθησαν οι μαθητές της Ε΄ τάξης του Δημοτικού Σχολείου Ερμιόνης. Το πρόγραμμα εκπόνησε και παρουσίασε η Ήρα Φραγκούλη.

12. Παρασκευή 5 Ιουλίου 2019. Επίσκεψη στο Μουσείο και ξενάγηση 50 μαθητών με ειδικές δεξιότητες, οι οποίοι προέρχονταν από σχολεία της Αθήνας.

13. Σάββατο 13 Ιουλίου 2019. Διάλεξη στην αυλή του Μουσείου με θέμα «Το πρόσφατο αρχαιολογικό έργο στην Ερμιόνη». Ομιλήτριες οι διακεκριμένες αρχαιολόγοι Δρ Άλκηστις Παπαδημητρίου, Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αργολίδας και η Δρ Jenny Wallensten, Προϊσταμένη του Σουηδικού Ινστιτούτου Αθηνών, οι οποίες ξεδίπλωσαν το ιστορικό των αρχαιολογικών ερευνών στην Ερμιόνη.

14. Σάββατο 3 και 10 Αυγούστου 2019. Πραγματοποιήθηκαν δύο ιστορικοί περίπατοι στο Μπίστι με ξεναγό την Ήρα Φραγκούλη.

     Το Μουσείο ήταν ανοικτό κάθε Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή από 19:00 έως 21:00 τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο 2019. Το φετινό καλοκαίρι βοήθησαν στο άνοιγμα του Μουσείου και στις ξεναγήσεις των επισκεπτών εκτός από τα μέλη του ΔΣ του ΙΛΜΕ και οι ερμιονίτες μαθητές Παπαμιχαήλ Παναγιώτης και Σκούρτης Μανόλης. Τον υπόλοιπο χρόνο το Μουσείο ανοίγει κατόπιν τηλεφωνικής επικοινωνίας για ομαδικές επισκέψεις.

Ερμιόνη 6-12-2019

Η Πρόεδρος του Δ.Σ.

Τίνα Αντωνοπούλου